Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 15 juni 2014

Yorkshireterrier

Jag tittar då och då närmare på raser och som vanligt delar jag med mig av det jag kommer fram till. Just nu har jag läst om yorken som jag var nyfiken på innan jag köpte Knut. Det var en av de raser som jag valde mellan men tog till slut en pudelblandning. Den internationella kennelfederationen FCI har delat in raserna i olika grupper och numer tillhör yorken terriergruppen. I den indelning jag hellre  refererar till så ingår den i gruppen "tempel och societetshundar". Den indelningen har gjorts av framstående etologer och lutar sig mot de ursprungliga arbetsegenskaperna som vi tagit fram i våra hundar. Denna indelning skiljer sig även en hel del från FCI då utseende spelar en viktig roll i den klassiska grupperingen. Yorken är en av dom som tillhör en annan grupp.

Det betyder att yorken kan vara en sällskapshund likaväl som den fyller en vaktande funktion. Denna grupp hundar ska vara alerta och pigga med vaksamhet mot omvärlden. Det betyder att de små hundarna gärna sitter högt placerade för att ha en bra utsikt över rummet eller omgivningen. Ni som har en liten hund vet säkert vad jag pratar om, de intar gärna soffryggen eller fönsterblecket. De ska även vara trogna sina ägare och hålla sig nära, därför är kroppskontakt viktigt för dessa raser.

Yorkshireterrier är en pigg och glad hund som är så liten att man kan behöva tänka efter om familjen verkligen ska ha just en york. Små barn kan nämligen skada en liten hund även om det inte är meningen. I övrigt så passar den bra in i stadsmiljö eller landsmiljö, bara den får vara med familjen så är den nöjd. Jag har träffat några yorkar i mitt liv och har upplevt dom alla som trevliga, livliga och framåt. Självklart är det mycket upp till ägaren hur hunden formas men över lag så är min bild av rasen att den är pigg men ändå lugn och sansad. Den ska vara modig och ofta vågar den kasta sig in i lekar som kanske är lite för tuffa. 

När jag läser på hemsidan för Svenska Yorkshireterrier Sällskapet hittar man bilder på årets agilityyork och årets lydnadsyork. Det glädjer mig att människor visar att rasen är en riktig hund med samma förutsättningar som många andra raser. En york behöver klippas och borstas för att pälsen ska hållas lättskött och tovfri. Många väljer att klippa pälsen kort för att inte behöva sköta den varje dag och på sommaren för att det blir så varmt.

Är det någon som har Yorkar som kanske vill berätta något jag kan lägga ut på bloggen så mejla gärna.