Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 10 maj 2014

Podengo Portugues

Vad är det för ras? 


Jag är lite nyfiken på vad podengo portugues är för en hund och delar med mig till er som känner likadant.

Jag går in på Svenska Podengo Portugues klubbens sida och läser där att de har ca 100 medlemmar men önskar givetvis att fler ska upptäcka rasen. De säger att podengon är Portugals nationalras och tros ha kommit till landet med Nordafrikanska araber. Den finns i tre storlekar med variation mellan 20 - 70cm i mankhöjd och det finns kort och strävhårig.

Precis som flera raser skulle podengon krypa in i håligheter för att döda eller skrämma fram möss men specialiteten tordes vara att ta sig fram där ingen annan kunde för att jaga kaniner. Trots detta härstammar rasen från faraohunden som är en vinthund framtagen i det forna Egypten. Som många vinthundar är rasen smidig och uthållig men likt terriern är den modig och uppmärksam. Rasen presenteras också som trofast och vänlig mot barn och andra hundar.

Jag försöker söka mer information via uppfödares hemsidor men finner inte så mycket mer fakta om rasen. Jag vill veta mer och går in på Clube Do Podengo Português för att söka vidare. Där hittar jag att aveln inte koncentrerats så mycket på färger och pälslag utan mer på att oavsett storlek ska den ha sina karakteristiska egenskaper. Där beskrivs den som en väldigt glad och lekfull hund som har lätt för att lära och den minsta varianten passar utmärkt i stadsmiljö. Då podengon ännu inte manipulerats är den en frisk och sund ras utan kända sjukdomar.

Den största varianten är till klubbens besvikelse väldigt sällsynt med hänsyn till att den tros härstamma från antiken. Den har varit oförändrad i flera århundraden och klubben önskar ha kvar den stora greyhoundliknande podengon. Oavsett storlek är klubben stolta över rasen och menar att naturen har fått haft sin gång i aveln och det är därför den bibehållit sin friskhet och sina trevliga egenskaper. De svenska uppfödarna skriver att det är en ypperlig familje och sällskapshund men man ska inte glömma att det är en jakthund i grunden.

De påvisar också att podengon passar jättebra till agility och lurecoursing samt andra snabba aktiviteter eftersom hundarna är tåliga, snabba och smidiga.

Vill du läsa mer och titta på fler bilder gå in på Svenska Podengo Portugues Klubben

SKK om rasen