Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 12 maj 2014

Att vara hund Del 4

Att vara hund är en serie inlägg om hunden som art, hur den beter sig och vad vi kan förvänta oss som hundägare. De tidigare delarna kan du hitta om du skriver Att vara hund längst ned på sidan i sökfältet. Jag får flera frågor från hundägare som undrar vad de ska göra när hunden drar i kopplet och varför den aldrig lär sig.

Jag har också funderat på varför hundar inte vill ha det bekvämt på promenaden. De borde väl ändå känna att det gör ont i halsen av att dra eller förstår dom inte sambandet mellan smärtan och dragandet. Det är enligt många av våra framgångsrikaste hundtränares mest ställda fråga. -Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Med alla hjälpmedel på marknaden borde det väl inte vara så svårt att få bukt med, eller?

Halti, antidragsele och stryphalsband är några av alla "quickfixes" som finns att tillgå. Vi köper dom blint utan ifrågasätta hur känslan för hunden blir. Vi har ju hört att det ska vara bra. Sällan ställer hundägaren sig frågan om varför hunden drar. Den konstaterar ATT den drar och att det blir jäkligt obekväma promenader med ömma axlar och ryggar. Ibland säger jag högt till Norton: - Varför har du så bråttom när du inte vet var vi ska? Men det spelar ingen roll, för honom kvittar det bara vi kommer framåt. Framåt mot nästa spännande plats där han kan nosa, upptäcka och leva ut sin nyfikenhet. Framåt är nyckelordet för Norton. Hundar skrittar sällan så för hunden är det bättre att promenera raskt så den får trava och då såklart anpassat efter storleken.

Många hundar vilar på tok för mycket. Man borde räkna alla timmar som hunden är inaktiv och bara väntar på att vi ska ta initiativet till en aktivitet. Det blir avsevärt många och då kanske det inte är så konstigt att den är pigg när den väl får göra nåt. Många hundägare är som nöjdast när hunden är foglig och ej till besvär, den ska vara lydig och lugn. Äldre hundar har efter ett liv av rutiner lärt sig att vänta på initiativ från övriga i familjen. Därför upplever vi gamla hundar som trötta eller slöa när de i själva verket anpassat sig till familjens aktivitetsnivå. När familjen är hemma så vilar man. En unghund är om den är frisk, livlig, nyfiken och full av energi så det är kanske inte så konstigt att den vill springa när den kommer ut. Norton har som jag nämnt tidigare fått ett flexikoppel av just den anledningen. När vi är i stadsmiljö har jag ett fast koppel men när vi går där hunden har möjlighet till mer rörelsefrihet så är flexit perfekt. Han kan då utforska och röra sig över stora ytor utan att jag behöver vara rädd att han kommer bort. Detta förutsatt att det inte är någon motortrafik. Jag upplever att han blir mer nöjd av det än att varje promenad träna fotgående vid sidan för att jag ska tycka det är bekvämt. Sen är det självklart att en hund ska kunna ta det lugnt också, det är inte det jag vill säga.

Många raser är travare och andra är galoppörer men alla hundar strävar framåt. Det ligger naturligt i hunden att tillsammans förflytta sig. Det finns en uppsjö av metoder man kan använda för att koppelträna sin hund. Man ska tänka på att som med all träning så tar det tid. En vecka eller två gör sällan att hunden lär sig gå fint om du använder humana metoder och är snäll mot den, det är en inlärningsperiod som kan vara länge.

Din hund upplever världen genom sitt starkaste sinne lukten. Låt den få göra det är mitt råd. Att beröva den det som faller den mest naturligt innebär att du förmodligen kommer att få en olycklig hund. Att ständigt rycka och tvinga den till fotgående är varken beundransvärt eller trevligt för din hund. Ha i åtanke till varför du går promenad, är det för din eller för djurets skull. Vi människor kan inte ens föreställa oss hur världen skulle te sig i lukter, kanske är det därför vi aldrig ger våra hundar tid till att lukta sig igenom en kissfläck. I den lilla fläcken av kiss kan hunden utläsa om det var en tik eller en hane, hur gammal och i vilken hormoncykel den befinner sig i, om den är sjuk och mycket annat som är viktigt. Den lär känna sin omgivning främst genom lukterna där. Om det flyttar in en ny hund i kvarteret vet din hund om det innan dig, den har ju en annorlunda och ny doft. Den finner mat, djur och nya vägar genom att nosa sig fram. Den knyter nya band med människor och hundar genom att sniffa överallt på kroppen för att den ska komma  ihåg just den doften nästa gång. Doften och värmen av tiken är det första valpen lär sig och den glömmer det aldrig. Innan nästa promenad så tänk -Gå hellre en kort promenad då hunden får lukta ordentligt än en lång promenad och du är stressad.

Det finns  utöver det här hundar som har bakomliggande sjukdomar eller skador. En hund med ömmande höfter kanske rör sig långsammare än den borde och en hund med en skada kanske ökar takten för att slippa ifrån smärtan. Det finns alltid orsaker till varför hundar drar i koppel och en av dom är att hunden är pigg, glad, har massor av energi och den är nöjd att vara ute. Titta hur hundens rörelsemönster ser ut när den travar, sitter den med vikten jämt fördelad eller lutar den sig åt nåt håll, stöder den lika mycket på alla fyra tassar. Misstänker du något som inte är ok, kontakta veterinär för rådgivning. Man kan även vända sig till en hundpsykolog om man känner att man prövat allt. De ser problemet ur ett annat perspektiv och har ofta lösningar ingen tänkt på tidigare.

Tänk på att vissa hjälpmedel "quickfix" bara fungerar om de används på rätt sätt och ska inte ersätta träning. Vårat elastiska koppel till Norton tränar vi med, annars förlorar det sitt syfte och hunden lär sig att det blir ännu mer motstånd på promenaden.

Andra uppskattade aktiviteter är agility, rallylydnad och spårning. Att spåra samtidigt som man rör sig framåt passar alla hundar oavsett ras och storlek. Det simulerar en verklig händelse för hunden även om du vet att klöven eller pinnen i slutet på spåret är död sedan länge. Att lägga spår behöver inte vara svårt men gör varje hund tillfredsställd och många hundägare märker en stor skillnad i aktivitetsnivån flera dagar efteråt. Att lägga in koppelträning då när hunden är mer nöjd kanske blir både roligare och ger bättre resultat.

Förutom alla övningar man kan träna för att hunden ska sluta dra kan man lägga i moment där hunden faktiskt ska springa framåt. Man kan cykla, åka rullskridskor, åka skidor eller bara jogga med hunden en till flera gånger i veckan beroende på motionsbehovet. Kanske upptäcker du att din hund kommer bli lättare att arbeta med i koppelträningen över lag.

Lycka till och jag hoppas det blir en bättre förståelse till varför hundar drar!