Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 8 april 2014

Råttgift

Igår ringde Carin och berättade att Knut har klarat sig igenom den värsta krisen efter att han fått i sig råttgift. Av en ren olyckshändelse har Knut antingen fått det på tassarna eller slickat från marken men matte upptäckte att något var fel då Knut var så extremt törstig. Han drack vatten i mängder och då kördes han till veterinären som konstaterade att det fann råttgift i blodet.

Han kom in i rätt tid och behandlingen med vitamin K sattes in omedelbart. Han fick ligga kvar hela natten för behandling och för att ha koll på att blodet levrar sig som det ska. Idag syns inga skador på organ eller blodet och han är pigg och glad som vanligt. Vilken tur att allt gick bra.

Om hunden får i sig råttgift kan den blir trött och deppig, den får blånader och svullnader i huden. Den kan få blödningar i slemhinnor som lättast ses i munnen eller ögonen. Om blödningarna är koncentrerade till bukhålan så är tandköttet vitt. Blod kan förekomma i urin och avföring. Den kan flämta och ha svårt att gå.

Det som kändes så oroande var att Knut är så liten och små hundar kan dö av samma mängd som en stor hund klarar av. Det är även viktigt att man snabbt tar hunden till veterinären om man vet eller misstänker att den fått i sig gift.

Nu är vi tacksamma och glada för beskedet att Knut är hemma och sig själv igen. Han kommer fortsätta behandlas med vitamin K i två veckor till och testas så att blodet koagulerar som det ska. Skönt!