Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 24 april 2014

Ormbett hund

Jag kollade på nyhetsmorgon då de visade ett reportage från veterinärer som varnar för ormbett just nu. Ormarna har vaknat tidigt i år och den här perioden lider människor och hundar som störst risk att bli bitna eftersom ormarna är slöa och inte tar sig iväg.

Det finns bara en giftig orm i Sverige och det är huggorm som är grå eller gråbrun med zick zack mönster på ryggen. När huggormen biter en hund så injiceras en mängd gift som orsakar skador på blodkärl och blodkroppar som leder till chock och koagulationsrubbningar. Ormen injicerar inte alltid gift, en del bett den ger är "tomma" men ska undersökas av veterinär oavsett då bettsåren i sig kan bli infekterade.

Om din hund blir biten så är det viktigt att den är så stilla som möjligt. Det bästa är att bära hunden till bilen om möjligt för att snabbt söka veterinärvård. Ju mer hunden rör sig desto fortare går giftet ut med blodet. Väl inne på kliniken får hunden dropp, smärtstillande och regelbundna kontroller av hjärtfunktion och blodets förmåga att koagulera. Vid svåra fall kan blodtransfusion eller antiserumbehandling ges och hunden ska efter ett ormbett vara stilla i minst 14 dagar.

När hunden blir biten så svullnar det oftast mycket och det smärtar rejält. Oftast ser det värre ut än vad det är och de flesta hundarna får bara symtom som svullnad och trötthet, men det kan också bli allvarligare och sätta sig på inre organ och orsaka problem framöver.

Att hunden oavsiktligt kan springa över en orm kan naturligtvis hända, men den kan också se ormen och bli nyfiken. Det är då väldigt bra om hunden kan ordet nej eller fy. En riktig NEJ övning kan vara skillnaden i dessa fall då hunden inte har koppel på sig. Hur ni tränar in detta kan ni lära er på mina kurser.

Var rädda om era fyrbentingar och er själva när ni är ute och njuter av vårsolen och vistas där slöa ormar solar.