Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 17 april 2014

Flyball

Många hundar är glada i att jaga efter saker, inte så konstigt med tanke på att det ligger i deras natur. Men just det där att jaga och fånga är en specialitet, så varför inte göra nåt riktigt roligt av det. Prova Flyball!

Flyball betyder just flygande boll och är en fartfylld aktivitet som uppskattas av både mattar, hussar och hundar. Sporten utvecklades på sjuttiotalet i USA och har därifrån spritt sig världen runt. I Sverige är sporten inofficiell och det finns inga satta tävlingsregler.

Sporten går till som sådan att man tävlar i lag om fyra ekipage. Varje hund springer en rakbana med fyra hinder och i slutet av banan finns en låda med en platta som hunden måste stampa på. När den stampar på plattan skjuter lådan ut en tennisboll som hunden fångar för att efter det springa tillbaka till föraren samma bana. När denna är i mål startar nästa hund och förare i laget och tid tas på hela laget. Världsrekordet ligger på 15 sekunder för ett lag om fyra ekipage.

Hunden ska ha vuxit färdigt och intressera sig för bollar. Den ska vara frisk och ha ett temperament som klarar av den höga stressnivån som kan bli i flyball. Det är viktigt att man låter hunden stressa av mellan passen och tävlingarna så att den inte samlar på sig stresshormoner.

När man tittar på klipp om sporten så ser man att det är många raser representerade i samma lag och i alla storlekar. Det verkar som en rolig lagsport men tyvärr verkar det svårt att hitta kurser i våra trakter. Jag finner några nedåt i landet men inget här. Vet du, så säg till kan jag dela här. Vill man testa själv finns det lådor och hinder att köpa och en mängd träningstips på internet. Skicka annars en förfrågan till SvenskHundungdom för att höra efter aktuella kurser.

Det finns mer information om flyball på Svensk Hundungdom