Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 3 april 2014

Fästingar

Nu är dom här, dom där jädra "pyttesmå och superäckliga till ingen nytta djur". Jag använder inget fästingmedel till Norton, jag vaccinerar varken honom eller mig mot sjukdomarna dom bär på. Jag försöker ha en genomgång av kroppen varje dag på Norton då det är en djungel av alla medel i handeln. Den ena är giftigare än den andra och jag vet flera hundar som blivit svårt sjuka av fästingmedel. Det finns förmodligen flera bra medel också, jag har bara inte hittat dom.

Fästingen är aktiv så fort dagstemperaturen överstiger 5 grader. Fästingar får i sig vätska genom luften, därför är dom inte så aktiva mitt på sommaren då luften är väldigt varm och torr. De håller gärna till i fuktiga områden med högt gräs eller nära vatten. I Sverige finns parasiten i hela götaland, svealand och upp längs norrlandskusten.

Fästingen är ett kvalster eller ett spindeldjur som finns i flera olika sorter. Den kan bli två till tre år gammal och den behöver blod för att utvecklas till ett vuxet leddjur på några millimeter. Den sitter ofta på ett grässtrå och när den känner vibrationer eller koldioxid i luften så sveper den med sina framben för att fastna i pälsen. När fästingen hittat ett värddjur droppar den lite av sitt saliv som innehåller bedövningsmedel på stället den ska bita. Sen biter den ett hål och saliven verkar som innehåller ett ämne som får blodet att inte koalugera och börjar suga med sitt hullingförsedda sugrör. När den ca en vecka senare är mätt faller den av för att efter tredje gången lägga ägg och dö.

Har man tur bar inte fästingen på någon smitta. Smittor som överförs från fästingen är bland andra:

TBE - Få hundar har än så länge smittats av TBE. Symtom är ofta feber, slöhet, vinglighet, okoordinerade rörelser och olikstora pupiller. I litteraturen finns även beskrivet allvarligare fall med bland annat kramper, förlamning i ena kroppshalvan, och tillstånd med sänkt vakenhetsgrad. Flera fall med dödlig utgång har beskrivits från Österrike och Schweiz. Dessa hundar har haft allvarliga neurologiska störningar och därför oftast avlivats.
Borrelia - Hos de hundar som utvecklar symtom ses hälta, stelhet och svullna ömma leder. Hältan kan variera i styrka och kan "vandra" mellan ben. Måttlig feber förekommer och även aptitlöshet och trötthet. Mer ovanliga symtom är hjärtarytmier och centralnervösa symtom med exempelvis ansiktsförlamning. Det är viktigt att komma ihåg att många djur som blir smittade inte visar några tecken på sjukdom.
Anaplasma - Få människor har fått denna sjukdom. Hunden uppvisar diffusa symtom men vanligast är trötthet, feber, stelhet, ledont, aptitlöshet och vinglighet. Man kan bota sjukdomen med antibiotika vid tidigt stadium.
Leishmanios -  hos hund leder sjukdomen nästan alltid till allvarlig systemsjukdom och död. Flera olika symtom kan ses, bland annat kraftiga, livshotande blödningar från nos, smärtsamma led- och muskelförändringar, avmagring, anemi, lever- och njurskador och hudsår. Immunförsvaret blir också nedsatt.

För att förhindra att smittan överförs ska man ta bort fästingen så fort som möjligt. Gå igenom både dig och hunden varje dag och allra helst om du vistats i skog och mark. Ljus päls och ljusa kläder gör att fästingar syns bättre.

För att se en video om hur du bäst avlägsnar en fästing kan du gå in på fästing.nu

Usch vad många obehagliga sjukdomar det lilla kvalsterdjuret bär på. Det finns källor som säger att de förmodligen funnits på planeten i 200 miljoner år men ingen verkar veta vilken funktion den fyller i ekosystemet.

Naturhistoriska riksmuseet finns det fler fakta om fästingen och massor av andra spännande djur att läsa om.