Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 4 april 2014

Bada hund

Är det dags för vårbadet? Norton den lilla skitgrisen behöver verkligen ett bad efter all smuts som varit. Det kan vara bra med ett bad nu inte bara för att få bort smutsen utan för att han fäller så mycket nu. Fällningen brukar komma igång ordentligt efter en dusch. Det råder delade meningar om hur ofta man ska bada en hund och en del hundar behöver ofta, andra sällan. En nakenhund behöver bada oftare än andra raser då de inte har någon päls som skyddar. Som regel kan man säga att hundar ska ha det naturliga fettet/oljan som huden producerar. Den är till för att stöta bort fukt och behålla värmen.

En frisk hund som mår bra har frisk hud och päls. Om inte pälsen ska vara sträv och glanslös i rasen så ska den vara mjuk och glansig och inte vara tovig. Den är fri från mjäll och elastisk. 

Innan själva badet så ska man kamma ut tovor och få bort döda strån, det gör schamponering lättare och hunden blir renare. Lägg gärna en halksäker matta i badkaret eller duschen.Vattnets temperatur ska vara varm och behaglig. Ingen vill duscha kallt.
Schampot ska vara anpassat för hundens hud och päls och är oftast mildare än vanliga schampon. Man kan späda ut i det i lite vatten innan så att man lättare kan fördela det på hunden.
Om man inte vet hur ofta en hund bör bada kan man alltid rådfråga sin uppfödare eller rasklubben. Många hundägare blöter ofta pälsen för lite och då blir inte pälsen ren. Det är som allra viktigast att skölja ur schampot ordentligt då rester kan skapa hud och pälsproblem.

När man schamponerat ordentligt, under frambenen, på magen, i ljumskar och baken så ska man skölja väldigt noga. När man tror att man sköljt ordentligt så sköljer man en gång till. Se till att skölja mellan tårna, där sitter det lätt kvar schamporester. Jag har aldrig använt balsam till mina hundar men det finns dom som säger att pälsen återfettas med anpassade balsam.

Undvik att bada hunden när det är riktigt kallt och se till att den är helt torr när du tar ut den i kallgrader.

Vetzoo finns ett brett utbud av produkter till ett lyckat hundbad. 


När man sköljer ska man inte spruta in vatten i öron och nos. Kortnosiga hundar kan vara väldigt käsliga och de har ofta trängre örongångar så spola försiktigt i ansiktet.