Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 19 april 2014

Att vara hund Del 3

Att vara hund är en serie om hundens beteenden och hur vi lättare kan tillmötesgå våra fyrfota vänner. I februari och mars kan ni läsa del 1 och 2, det är bara att skriva att vara hund i sökfältet längst ned på startsidan så finner ni dom. Delarna innan handlar om varför hundar skäller och beter sig konstigt och vad som motiverar våra hundar att utföra ett beteende. Min förhoppning är att läsningen ska hjälpa och tipsa till ett roligt och givande hundägarskap i vardagen.

Forskare som studerar varg menar att hundar är genom livet som en vargvalp, nyfiken, modig och naiv. När vargen blir äldre försvinner dessa egenskaper mer och mer då överlevnadsinstinkten och erfarenheter säger annat. Hunden å andra sidan beter sig naivt genom hela livet. Därför uppskattar vi människor hundens sällskap så mycket.

Precis som hos oss människor så har arvet och miljön en stor inverkan på hur hunden blir som vuxen individ. Arvet kan vi inte påverka som nyblivna valpägare, vi får helt enkelt förlita oss på att uppfödaren har gjort ett bra jobb med att välja föräldradjur. I arvet ligger också arbetsegenskaperna som vi heller inte kan ta bort. Har du köpt en vallhund kommer dessa egenskaper att lysa igenom redan när du får hem valpen. Vad du därefter utsätter din valp för när den kommer i din ägo kan du i största mån styra över. Din valp är formbar och påverkas lätt av det som sker runt omkring den.
Det är inte lätt att fostra en valp och lära den allt den ska klara som vuxen. Miljö och socialträning är väsentligt för att hunden ska fungera i en stadsmiljö och vara trygg med allt som händer. Jag har skrivit massor om miljö och socialträning i mina inlägg och vad som kan hända om träningen är otillräcklig. Men jag har sällan skrivit om hur hundens beteenden visar sig.

Om din hundvalp inte socialiseras kan den bli introvert, rädd och få svårt att fatta egna beslut. Hur det visar sig på hundar är olika men rent allmänt så får den svårt att skapa relationer till främmande människor och hundar. Den introverta hunden kan fungera bra med sin egna familj men kan inte ta kontakt med någon utanför den primära flocken. Det kan vara släkten som kommer på besök som försöker klappa hunden som så många gånger förut men den springer bara undan. Den initiativlösa hunden kan stryka längs väggar eller gömma sig bakom matte/husse när det kommer besök, svansen är ofta mellan benen och kroppsspråket har låg tyngdpunkt. Det kan också manifestera sig genom att hotfullt springa framåt och göra "skällattacker" även när den förstått vilka som är på besök. Den här hunden kanske ibland försöker göra kontaktförsök men vet inte riktigt hur, oftast när personer den kontaktar inte ens ser att hunden är där. Den passar på när den har ryggen emot. Om man närmar sig denna hund snabbt blir det hotfullt och den kan reagera med att både morra och visa tänderna. Det behöver inte vara aggressivitet, det kan vara extrem rädsla. Den vill varna att man inte ska närma sig och i dessa fall bör man lyssna på hunden. Går man in i den konflikten i just den här situationen kan man skapa långt värre problem där man bekräftar varför hunden inte litar på människor. I svåra fall där hunden inte fått socialträning kan den utveckla neofobi. Det är rädsla och ångest för allt. Det finns olika beteenden inom detta och alla hundar har inte svåra kontaktproblem. Jag beskriver bara hur det kan bli riktigt svårt när man missar den viktiga perioden i träningen.

Jag har flera gånger träffat hundar som inte har miljö och socialtränats tillräckligt och den perioden när hunden är som mest mottaglig för detta kommer aldrig tillbaka. Den sker när valpen är mellan 5-16 veckor. Självklart kan man träna en vuxen hund men det kan ta lång tid och det finns inga garantier på att rädslan försvinner helt.

Det skiljer sig ofta mellan raserna hur mycket tid och engagemang man behöver lägga ned på träningen. Läs på om rasen och behoven som finns. Träffa andra hundägare som har samma ras och fråga uppfödaren. När valpen väl kommer hem märker man ofta snabbt hur lätt den har för att skapa relationer och undersöka främmande föremål. Tvekar den när någon vill hälsa på din valp, gömmer den sig eller rent av skäller den så vet du att du måste lägga ned tid på socialträningen. Lär din familj och dina vänner hur de kan hjälpa till att lära valpen att den kan lita på omvärlden. Be folk att ha tålamod så att valpen själv söker kontakten och lär sig att tycka det är mysigt.
 
 Vissa raser är väldigt sociala i sin natur och litar blint på alla runtomkring den redan som valp. Den kastar sig över den som ringer på dörren och överöser den med kärlek. Den här valpen behöver inte lika mycket träning men den måste ändå få uppleva det du vill att den ska klara senare i livet. Ska du åka mycket buss så behöver den få göra det tidigt, lär den vara trygg på nya platser.

Man kan träna och göra alla rätt men ändå ha otur. Plötsliga skrämmande händelser kan göra att valpen skapar rädslor. Den är mycket mer påverkbar än en vuxen hund när det kommer till dessa saker. En vuxen hund har många fler erfarenheter att falla tillbaka på. En valp som utsätts för något obehagligt kan påverkas resten av livet. Det kan vara en hund som plötsligt dyker upp och skadar din valp, raketer som smäller för nära eller en hårdhänt person som gör valpen illa. Vi kan inte kontrollera omgivningen och ibland kan man ha otur. En valp som blir skrämd flera gånger kan senare i livet utveckla beteenden som gör att vi inte förstår vad som utlöst dom. Det finns hundar som senare i livet blivit apatiska av post traumatisk stress.

Om din valp blir skrämd av något som du kan tänka dig kan bli ett trauma är det viktigt att den efterchocksbehandlar den. Det kan du läsa om i Anders Hallgrens bok "Arga, rädda och stressade hundar". 

Möter du en hund där du misstänker att den fått brist i socialträning så kan man hjälpa den genom att undvika ögonkontakt och ge lugnande signaler. Är man ägare till en hund som har svårt att skapa kontakter även med folk den träffar ofta så lär dessa personer hur de kan använda lugnande signaler. En  hund som vid vuxenålder hoppar stelt och skäller mot människor i form av små attacker har väldigt svårt att lita på människor. Det den vill med sina små fejkanfall är att skapa avstånd. Då kan man träna BAT (behavior adjustment training). Hur det går till kommer jag skriva om vid senare tillfälle.
Har du en hund med dessa problem så finns det hjälp att få. Det kommer ta lång tid och kräva mycket av ägaren och rädslor och andra problem kanske aldrig försvinner helt, men det kan bli bekvämare för hunden.

Förebygg att rädslor och brist på egna initiativ uppstår genom att kolla upp så att uppfödaren redan lagt en god grund som du kan jobba vidare på. Träffa snälla, trygga och lugna hundar som valpen kan lära sig av. Samma sak med människor och allt annat du vill att den ska lära sig.

Lugnande signaler av Turid Rugaas