Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 18 mars 2014

Hundkörkort aktuellt igen

Läste just att en veterinär i Finland vill införa körkort på hund efter att det skett så många attacker på kort tid i huvudstaden. Det verkar vara svårt att få stopp på anfallen och det attackeras både människor och andra hundar. Det har varit på tal att införa det i Sverige men det har aldrig gått att få fram ett förslag.

Jag tänkte kolla lite närmare på hur detta egentligen skulle kunna se ut.

Har vi en nollvision i trafiken? Svaret är föga överraskande NEJ! Trots att utbildning för bilkörkort ständigt förbättras så kommer det alltid finnas folk som utsätter medtrafikanter för fara, rattfyllerister, fartgalningar och andra vårdslösa stollar. Frågan är hur svårt det är att sätta sig bakom ratten, vara nykter och köra inom de trafikregler vi har?

Om man tittar då hur enkelt det är att vara hundägare så är det inte enkelt alls. Vad har förändrats genom tiderna? Det verkar som att vår medvetenhet ökar om hur djuret hund verkar och fungerar och antalet människor som skaffar hund ökar. I och med att intresset för hundar verkar så enormt så händer det en rad olika saker i aveln som vi kanske missar.

"Puppyboom"
Många vill ha hund och intresset har ökat på kort tid. Det får ganska stora konsekvenser då uppfödarna inte hinner med att ta fram valpkullar i den takt som möter efterfrågan. Tikarna får valpar allt tätare och hanarna har avkommor runt om i hela Sverige. När det finns pengar att tjäna verkar det inte finnas några skrupler och att tiken eller hanen inte är bra avelsdjur stoppar inte längre. Sjukdomar och andra mindre bra egenskaper förs vidare och inom några år har vi skapat problemområden inom raser som inte funnits tidigare. Forskare räknar med att var tionde hund har någon form av allergi. När jag var yngre hade man knappt hört talas om dessa problem. Andra såkallade problemområden vi tar fram genom avel är separationsångest, stress, rädslor och aggressivitet. Tikar som ofta blir dräktiga kan bli stressade och kortisol, adrenalin och noradrenalin är alla stresshormoner som förs över på valparna vilket kan göra dessa valpar underutvecklade och de kan få svårt att ta egna initiativ.

"Masculine looks good"
Hundar som premieras i utställningsringen börjar alltmer gå ifrån det ursprungliga utseendet. Hanar med mycket muskler premieras högt och i och med detta så har dessa hanar en stor produktion av testosteron. Detta hormon är det manliga könshormonet och bidrar till att en överproduktion kan leda till aggressivitet. Men hey... det är snyggt med stora muskulösa hundar.

Billigt att ta över en hund eller smuggla.
Att ta över omplaceringshundar har blivit alltmer populärt. Tur är väl det då många hundar förtjänar en andra chans. Det är när det blir ett lättvindigt beslut eller närmast industriellt som det kan bli fel. Antingen har hunden varit i fel händer eller kommer till fel person. Man kan som nybliven hundägare ha alla goda intentioner men man vet aldrig vad just denna hund har varit med om. Det kan ligga fruktansvärda upplevelser bakom ett hundbeteende och det kan därför ta väldigt lång tid att komma tillrätta med det om det ens är möjligt. Att ta hand om en hund i vuxen ålder kan innebära lika mycket arbete som en valp. Det har uppdagats att verksamheter som kallas valpfabriker inte alls är ovanligt. Jag vet inte själv så mycket om detta men utefter det jag läst och de bilder/filmer jag har sett så är man garanterad en hund med många problem framför sig.  Att sitta i en bur utan rörelsemöjlighet, mänsklig kontakt, tikens närhet och kärlek och allt annat som hör valptiden till är som upplagt för en vuxen hund med många svårigheter. Det är så organiserat att det finns anställda  i alla led. Alltifrån valpfabriken, transport över landsgränser till perfekt inredda lägenheter  som ska verka som valparnas hemmiljö.

Det är såklart roligt att så många människor vill leva med hund men samtidigt måste allt runtomkring hinna med i utvecklingen.Utan rätt förutsättningar har vi svårt att lyckas i vårt hundägarskap. I alla led måste ansvaret för slutprodukten stå i fokus, uppfödaren ger bästa förutsättningen med avelsdjuren och valpköparen förvaltar detta.

Jag läste en artikel där ett fyraårigt barn blivit biten i ansiktet av vad jag kunde utläsa en dogg ras. Barnet hade fått väldigt svåra skador och anledningen till attacken var att barnet skulle försöka ta benet ifrån hunden. Det gör mig ont att hunden eventuellt måste avlivas för sin opålitlighet när allt den gjorde var att försvara sitt byte. Hade man haft kunskap om hundbeteende hade man aldrig låtit ett litet barn gå i närheten av hund som gått och lagt sig och tuggat på ett ben. Då vet man att hundar har försvarsinstinkt och revirtänkande inom olika grader beroende på ras och morrar en hund i detta läge så vet man att en attack är nära. En hund som morrar visar tydligt att den inte litar på dig och det är en varning som talar om att du ska ta avstånd. Gör man då tvärtom när en hund visar varningssignaler så är ett anfall nästan oundvikligt. Man har ju inte lyssnat på vad hunden har sagt. Vart var de vuxna i den här situationen? Barn och hund kan vara helt fantastiskt under bra förutsättningar men det kan även vara katastrofalt utan övervakning. Hade dessa ägare fått ett körkort för hund? Eller skulle de haft körkort för barn?

Jag kan tycka att idén till ett körkort är jättebra då det skulle kunna ge hundintresserade en god grund att stå på när de ska möta framtiden med sin nya hund. Det kan skapa förståelse för raser och de olika beteenden som finns sins emellan. Det kan göra att människor skaffar hund efter dess arbetsegenskaper och inte efter utseende och det kan lägga en brygga i förväntningar under hundens uppväxt och hur man ska bemöta tonårshunden. Det kan göra att hundar runt om i landet får rätt aktivering och berikning och kan leva lyckliga så jag förstår vad som kan vara bra med körkortet. Jag är nyfiken på hur lång kurs det skulle vara och vilka ämnen som skulle täckas för att bli en bra hundägare. Jag vill också veta om man sedan måste avlägga ett prov för att bli godkänd och om det sker någon uppföljning av hundköpet. För utan en kontroll av hur det sedan blev för hunden och ägaren så missar man halva poängen enligt mig. Där kan  man förändra, lägga till och ge ytterligare vägledning i hundägarskapet. I vissa fall kanske man måste ge böter eller häva körkortet. 

Det jag kan  tycka i allt det här är att denna kunskap borde man vilja skaffa sig frivilligt, av intresse och engagemang när man köper en hund. Det borde vara en självklarhet att känna till vilken ras man har hemma och varför den beter sig som den gör. Men i en värld som är allt annat än perfekt har vi lång väg att gå men att frågan väcks betyder att vi måste göra något. Det betyder att vi vill förändra och förhindra att fler hundar och människor missförstår varann och hamnar i bråk och skadas. Vi är något på spåret men om det är ett körkort återstår att se.