Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 6 mars 2014

Hundar med kändisägare

Kändisar runt om i världen har stort inflytande på oss andra i valet av kläder, bilar, hus, hundar och mycket mycket mer. De kan genom en TV reklam få andra människor att köpa ett visst varumärke och de kan skapa enorma trender inom valet av vilken hundras man ska ha. Utan att tänka på hur väl hunden ska fungera i ens vardag kanske man väljer en ras för att den är populär och framställd som något den egentligen inte är och då tänker jag främst på accessoar.

Vem tänker ni på nu? Jag tänker på när Paris Hilton figurerade i pressen med sin världsberömda chihuahua som gjorde att aveln på småhundar fullkomligt exploderade och var och varannan ville ha en sån på armen. Då kan man undra om Paris Hilton blev inspirerad av nån annan eller om hon helt enkelt gjorde som hovdamerna för tvåhundra år sen. Jag lurade lite på detta och läste att långt före Paris tid så knallade Audrey Hepburn omkring med en yorkshire terrier på armen "Mr Famous" när hon spelade in en film 1957. Numera har Paris Hiltons hundar ett eget hus med alla tänkbara bekvämligheter. Inte illa!

En annan hund med sin kändisägare är Arthur vars husse heter Elton John och som har gjort många bra saker med sitt kändisskap. Enligt Animal  Planet dyker Arthur nämligen upp på olika välgörenhetsgalor och donerar miljoner till flera ändamål bland annat till djurrättsorganisationer.

Två kändis hundar som gjort samma grej 2011 är Widget och Sugar som med sin matte Cindy Crawford höll ett välgörenhets event till hjälp för djuren som hette "1000 Celebrity Dog Walking Event".

Många kändisar gör även en insats och ger omplaceringshundar en chans i livet som till exempel Hayden Panettiere som gav hunden Madison en nystart i sitt hem och hon donerar massor av pengar till flera olika organisationer för både husdjur och vilda djur.

Vet ni vem Lisa är i reality serien "The real housewifes of Beverly hills"? I alla fall så har hennes lilla Pomeranian Giggy blivit så känd att den har en egen agent. Giggy syns alltid i en ny up to date outfit.

Raser som blivit extremt populära bland kändisfolket är:

Pomeranian
Fransk bulldogg
Chihuahua
Blandrashundar av mindre modell gärna med inslag av mops eller nåt ulligt.

En rolig sak att berätta är att jack russel terriern Uggie har fått siitt tassavtryck förevigat utanför Graumans Chinese Theatre då han inte kunde få en Oscarsstatyett eftersom bara människor kan få en sån. Utmärkelsen fick den tio åriga hunden för sina insatser i filmerna "Water for elephants" och "The Artist".

Här kan du kolla lite bilder på kändisar och deras fyrfota darlings.

Vi ska verkligen inte säga att allt kändisskap är till nackdel för hundar även om de kanske ibland ska lämna tid för eftertanke innan de exploaterar sig i pressen. Många kändisar är otroligt givmilda med sina pengar när de skänker till djur och människorättsorganisationer. Det ska även sägas att varje enskild individ har ett ansvar när de köper hund eller avlar på hund, att se till att den har vad som krävs för att under lång tid kunna försörja en hund eller föda upp valpar. Man kan inte helt och hållet säga att det är tack vare eller dessvärre har kända personer så starkt inflytande att hundar avlas i överflöd och därmed är sjukdomar och problem ett faktum. När man handhar ett djur ska man alltid se till att man den kunskap som behövs för att djuret ska omhändertas på bästa möjliga sätt.

Jag ger mig inte in längre än så i diskussioner kring ämnet kändisar och dess hundar mer än att det finns för och nackdelar med det som med så mycket annat i världen. Det finns alltid de som kommer att livnära sig på mer framstående personer vare sig det gäller levande ting eller andra saker.

Kända hundar

Det jag däremot kan säga är att många kända hundar har kommit och gått i historien och vissa blir för alltid ihågkomna. Vem minns inte Lassie genom generationerna?Hunden som gjorde allt och skapade en collie mani.

Minns ni Hachiko? Jag visste inte vem det var innan filmen kom ut med Richard Gere i huvudrollen som Hachikos ägare. Det är hunden som kom till samma plats år efter år och fick en staty rest efter sig. Om du känner för att gråta en skvätt så se filmen.

Under första världskriget blev hunden Stubby furir i den Amerikanska armén för att ha tillbringat ett och ett halv år i skyttegravar i Frankrike och tjänade under sjutton slag. Han lärde sig även att varna för stridsgas och fick medalj.

Den första att vara i rymden fick bli hunden Lajka år 1957. Lajka hämtades in från livet på gatan i Moskva för att hon ansågs klara både kyla och värme bra. Bara några timmar efter uppskjutningen dog hunden av överhettning eller rädsla. Efter henne har Sovjetunionen skickat upp tretton hundar till och alla har överlevt.

Under andra världskriget lärde sig den finska blandrashunden att sträcka upp tassen när den tilltalades med namnet "Hitler". Hundens ägare var nära att skapa en skandal och åtal när Hitler fick reda på detta via ryktesvägar. Hitlers hantlangare åkte omedelbart till Tammerfors för att reda ut vad de kallade ett "hån" mot Tyskland.

Det finns såklart massor av kända hundar som inte är nämnda, för att inte tala om alla tecknade hundar. Oavsett om man är en känd hund eller en känd ägare så är bandet mellan hund och människa så starkt att det aldrig slutar uppmärksammas. Keep it up!

Ha det