Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 20 mars 2014

Elastiska koppel

Har funderat jättemycket kring det här med koppelträning av hund. Det är tidskrävande och man måste ha ett hejdundrande tålamod. Vissa ägare kan känna att deras hund aldrig kommer gå fint i koppel eller att det är omöjligt att få hunden att sluta rycka i kopplet. Jag har kurser där man lär sig grunderna i koppelträning och följsamhet men det är inte alla som vill gå kurs för att kunna ta en skön promenad  med hunden. Att få ett ryck i axeln eller ständig värk i nacke och skuldra är ingen behaglig känsla, för att inte nämna hundens nacke och rygg. Anders Hallgren har studerat kring hundar som har ont i nacke och rygg och han menar att över 70% av dessa beror på att hundägare sliter och rycker i kopplet eller att hunden drar hårt och länge.

På nätet finns det såklart en uppsjö av lösningar, vissa bra och andra mindre bra. Alla quick fix som finns därute är bara tillfälliga lösningar och skapar inget långsiktigt resultat. Det är bara träning som kan ge resultat som håller. Halti och antidragselar av olika slag är för mig ingen bra lösning för hunden, den är enbart till för människors lathet. En grimma över hundens känsligaste del borde vara förbjudet enligt mig.

Men om man nu har en hund som drar väldigt mycket och man faktiskt koppeltränar regelbundet utan några förändringar så kan det vara bra att titta på alternativ till smärta. Jag har hittat några koppel som är elastiska men jag har inte provat dom själv, däremot läser jag på forum om hundägare som älskar dom.

Det ena jag hittar heter Rok Straps och kommer från Australien där kopplet ska absorbera rycken som hunden gör. Dett sägs passa både till vardags och träning och för trafikerade promenadsträckor så finns det ett handtag närmast halsbandet för säkerheten.

Det andra jag vill kolla närmare på är ett elastiskt koppel från Vibri  som ska fungera direktverkande. Det går till så att när hunden drar ska man stanna och då hunden fortsätter framåt dras kopplet ut och vill dra ihop sig igen vilket gör att hunden vill följa med tillbaka. På det sättet krävs inga koppelryck som skadar hunden och kopplet reagerar skonsamt när ägaren inte gör det. På så sätt är kopplet alltid i full gång med träning samtidigt som man skonar sina axlar.

Det tredje heter Baggen Expanderkoppel och fungerar på liknande sätt med en design där man alltid ska kunna få fatt i den stumma delen av kopplet. Detta i säkerhetssyfte om man har ett hundmöte eller annat där man måste ha hunden nära.

Vilket man än provar så vore det kul att få ett mejl från någon som har erfarenhet av kopplen. Det jag kan utläsa är många nöjda användare och många skonade hundhalsar. Jag kommer nog att prova i det syfte att det kan aldrig skada en hund att prova ett skonsamt koppel även om den inte drar allt och jämt. Vilket det blir det får jag återkomma med.