Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 11 mars 2014

Bra jobbat

Jag har faktiskt tänkt en del på vad som händer med hundarna som inte klarar testet att bli polishund. Säljs dom som sällskapshundar eller vart tar dom vägen? Idag i Katrineholms kuriren stod det om ett projekt som just startat i Örebro där två hundar som inte klarat testerna har fått en annan livsviktig uppgift. Under ett år ska dessa två hundar vara utplacerade hos varsin kvinna som lever under hot. De ska fungera som en skyddsvakt och underlätta vardagen för dessa kvinnor. Efter testet ska detta utvärderas och om det visar bra resultat så kommer flera att följa detta exempel och ta tillvara på kunskaper som hunden fått under utbildningen. Vilken win win situation!

En polishund är ingen lågutbildad hund och den genomgår en mängd tester för att se lämplighetsgraden innan utbildningen påbörjas. Om hunden visar sig vara lämplig så tränas den i lydnad, spår, räddningssök, skydd, personsök inomhus och att söka efter föremål på brottsplats. Det är en lång och krävande utbildning för att sedan avlägga prov i flera delar för att slutligen få kallas tjänstehund. Därefter prövas hunden årligen för att se hur den klarar arbetet och att den ständigt är tjänstevillig.

Vill man bli hundförare så ska man ha ett stort intresse för hund och träning av hund. Det krävs ett stort engagemang och man lever med sin polishund i vardagen för att kunna utbilda den ordentligt. Det är bra om man tidigare arbetat ett tag som polis eftersom man arbetar ensam med sin hund och bör vara trygg i sin roll.

I Sverige finns det ungefär 450 polishundar och den första som sattes i tjänst var året 1910. Varje år används hundarna i 25 000 - 30 000 insatser och man räknar på att det kostar ca 40 000 kr att utbilda en hund.

Tänk vad bra det vore om dessa hundar som inte lyckas men som ändå har blivit högutbildade kunde fylla en annan viktig funktion, som till exempel skydda ett hotat objekt. När jag försöker ta reda på vad som händer med en "nästan" klar polishund som fallerar på något moment så är det lite otydligt. Då polisen oftast köper in bra unghundar som klarar lämplighetstestet så kan vissa hundar gå tillbaka till kenneln och andra till fodervärden där den varit innan utbildningen. På vissa forum läser jag hur dessa hundar avlivas hej vilt eftersom de ofta är svåra att placera ut i vanliga familjer. Jag vet inte vad som är sant men förmodligen är det väl lite sanning i båda fallen. Man kan hoppas att avlivning är en utväg som kommer i sista hand och att den används i extrema fall där hunden faktiskt har något lidande exempelvis fysiska åkommor så som höftdysplasi eller liknande. Det borde finnas ett system och en plan för hundar som av någon anledning inte klarar de slutliga testerna, de besitter förmodligen enorma kunskaper som man kan tillvarata på nåt sätt.

Är det någon som har kunskaper inom detta så hör gärna av er på mejlen och berätta om ni vet vart hundarna tar vägen.