Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 12 mars 2014

Border terrier

Jag har aldrig träffat en border terrier som inte varit väldigt trevlig, alltså sådär lugn och vänlig med mycket charm. Det är en spännande ras som passar många olika typer av hundägare. Senast idag träffade jag en tik som var sprallig och glad utan att vara stressad.

Anledningen till att jag upplever detta är att uppfödarna har på ett seriöst och ansvarsfullt vis tagit fram hundar ur ett funktionellt syfte och inte för utställningsringen. Detta gör att rasen bibehåller sitt temperament, sundhet och sin popularitet. Rasklubben beskriver hunden som en rustik, sund och arbetsvillig jakthund som härstammar från de gamla jakt terriers i Storbritannien.

Det som gör denna terrier till en utmärkt familjehund är att den kan slappna av mellan aktiviteterna och den ligger mer än gärna i nåns knä. Däremot är den precis som alla hundar en individ som behöver aktivering som gör att den känner sig uppskattad och i ett sammanhang. Det är en jakthund som gör den alldeles ypperlig för någon form av jakt eller spår, men den hänger gärna med på lydnad, agility eller nån annan sport. Rasklubben beskriver border terriern som en kontaktkänslig och tålmodig hund som älskar barn och andra människor.

En terrier är alltid en terrier vilket gör att det är en ganska aktiv hund som kommer att hitta på egna aktiviteter om du inte sysselsätter den men så är det med de flesta hundar. Den kan lida av separationsångest så att vara ensam ofta och långa stunder är inget för denna hund.

Verkar det som en ras som passar dig? Läs in dig på rasen och på hur gryt och råtthundar beter sig så att du besitter kunskap innan du köper hunden. Det blir inte så många jobbiga överraskningar då och det hjälper till på vägen till ett roligt partnerskap.

Läs mer på Borderterriersällskapet