Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 10 mars 2014

Avmaska hund

Förr sa man att hunden skulle avmaskas varje höst och vår, så sa man i alla fall i mina trakter. Numer är rekommendationerna att man ska vara lite försiktig med att avmaska för ofta för att masken kan bli resistent mot medlet. När jag höll på med hästar så vet jag att man såg till att avmaska med olika sorter för att masken inte skulle bli resistent.

Ibland ger inte mask några symtom beroende på vilken typ av mask det är så det kan gå lång tid innan man upptäcker problem. Maskar och ägg syns inte så ofta i avföringen men bandmaskens ägg kan ibland synas som små risgryn.

Dvärgbandmask är en typ av mask och den får hunden om den får i sig gnagare. Om du vet att din hund inte får i sig gnagare så kan inte hunden få dvärgbandmask, men om den vistas lös i skog och mark så finns alltid risken. Om du exempelvis jagar med hunden eller på annat sätt regelbundet vistas i skogen så kan du avmaska hunden var 21-26 dag, då hinner inte äggen utvecklas. Det som är viktigt är att medlet man använder ska vara enbart för dvärgbandmask.

Det finns mängder av parasiter och mask som kan ställa till problem för hunden. Man kan avmaska en gång per år om hunden bor i stan och inte utsätts för hög smittorisk. Då finns det avmaskningsmedel som dödar flera maskar i samma preparat.

Olika maskar och vad dom heter:
Rundmask: spolmask, piskmask och hakmask
Bandmask: Taenia hydatigena, loppbandmask, människans breda bandmask, loppbandmask och hundens och rävens dvärgbandmask.
Lungmask
Hjärtmask

Bandmaskar smittar genom så kallade mellanvärdar till exempel gnagare och övriga maskar kan smitta genom närkontakt.
Lungmask smittar genom sniglar som äter smittad avföring från räven, när hunden sedan får i sig en snigel så är smittan överförd. Hjärtmasken finns framförallt i varmare klimat men sprids nu till de nordligare delarna av världen genom smuggelhundar och ej avmaskade importhundar. Smittan sprids genom myggor som bär på parasiten och i vissa fall överlever inte hunden då vuxna maskar inte kan behandlas. Hunden får blodbrist och symtom på en smittad hund är trötthet och avmagring.
 
Symtom som kan uppstå om hunden har mask:
Diarré
Kräkningar
Hosta
Livlös päls
Förstoppning
Uppsvälld buk

Vill du veta mer eller undrar du när det är dags att avmaska din hund kan du läsa mer här:

Apoteket

Djurdoktorn

Avmaska