Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 27 mars 2014

Australian cattledog

Lite då och då skriver jag om hundraser då det alltid finns massor att lära sig. Jag är nyfiken på australian cattledog då man sällan kommer i kontakt med en sån. Jag har aldrig träffat nån i verkligheten då jag inte känner nån som har en. Jag skulle däremot gärna vilja träffa flera hundar av denna ras då det verkar som en trevlig arbetande hund.
Rasen introducerades i Sverige 1973 genom tre importer från Australien. Rasen togs fram på mitten av 1800-talet då man behövde en robust hund som kunde valla de halvvilda boskapshjordarna. Man korsade därför highland collie med den australienska vildhunden dingo och fick då fram en cattledog. Den fick snabbt rykte om sig att vara en överlägsen vakt och vallhund och med sin "heeler" teknik kunde den valla de flesta boskapshjordar. Heeler är när vallhunden nafsar boskapen i bakbenen för att föra den framåt.

När jag läser på Australian cattledog klubbens hemsida om hur rasen är så förstår jag att man verkligen
måste  ha kännedom om rasen och veta varför man vill ha den. Hunden är framtagen för ett hårt arbete och kan man som hundägare inte tillgodogöra den det måste man ersätta arbetet med något annat. Annars kommer man få en mycket olycklig "ACD" som sannolikt hittar på egna saker i brist på annat.

Så här beskriver klubben rasens karaktär
"En ACD beskrivs enligt standarden som ytterst intelligent, vaksam, modig och pålitlig med en obetingad hängivenhet åt plikten. Den är lojal, har sin skyddsinstinkt kvar och kan vara misstänksam mot främlingar men måste tolerera att man tar i den t.ex. i utställningsringen.

En ACD är inte en var mans hund, den har ofta inget större intresse att söka kontakt med andra än den egna familjen och bekanta. Den kan vara ganska ointresserad av obekanta personer om den inte har något utbyte av kontakten. ACD:n är oerhört signalkänslig, har mycket skarpa sinnen och blixtsnabba reaktioner. Den har även mycket gott minne vilket är en fördel i dressyrarbete, men ställer också krav på föraren. Dess socialitet har klart förbättrats de senaste 20 åren."


Behöver man en riktig arbetare på gården eller en lojal träningskompis i alla väder är nog ACD ett bra val, men vill du bara ha sällskap av en hund ska man nog se sig om efter något annat. Fördelen med att träna med en vallhund är att de är avlade på att samarbeta nära föraren och vara lyhörd på signaler. De ska kunna läsa små signaler på mycket långt håll. Därför kan en ras inom vallhundsgruppen bli en mycket rolig freestyle eller lydnadshund. Man ska ha i åtanke att de ska kunna arbeta under flera timmar i extrema väder därför måste man kunna sysselsätta sin hund så att den får den stimulans den behöver för att vara lycklig.
I Sverige är rasen relativt liten och den används fortfarande främst till arbete inom vallning. Den dyker mer och mer upp inom andra grenar så som agility och freestyle och används mycket inom viltspår. Förra året registrerades 35 hundar och man avlar främst på arbetsegenskaper för att behålla rasen som den var tänkt.

Jag går in och läser på en kennels hemsida och den bedriver en mindre uppfödning med fokus på sunda och väl fungerande arbetshundar. De säljer sina valpar till hem där hunden erbjuds arbete eller likvärdig aktivering. Det tycker jag personligen är en seriös uppfödare som tar sitt ansvar för rasen och avkommorna som individer. 

När jag summerar australian cattledog så inser jag att det krävs mycket av föraren och hunden kommer ständigt att utmana sin ägare att hitta på uppgifter eller arbeten. I gengäld får man en otroligt lojal och samarbetsvillig kompis som kommer vara dig trogen genom livet.

Jag får väl helt enkelt åka och hälsa på en kennel så att jag får träffa rasen i fråga.