Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 20 februari 2014

Ideella föreningar inom hund

På tal om inlägget nedan så tänkte jag på hur många ideella föreningar det egentligen finns för husdjur i behov av hjälp, vård, stöd, hem etc. Jag kan såklart inte sitta och räkna upp alla men intresset finns att titta lite närmare på detta och fascineras av hur många människor det finns därute som gör allt för djuren. Dessa personer får inget betalt, jobbar ofta under stress och obekväma tider men de klagar inte, de bara fortsätter underlätta för våra djur. Jag minns när jag tog mig an två harpaltar från 4H gården och fick handmata dom i en vecka var tredje timme hela dygnet. Sedan dess har jag hjälpt ett par hundar med tillfälliga hem men inte så många husdjur eller vilda djur i nöd även om jag skulle vilja. När inte tiden finns kan vi hjälpas åt med att bli medlemmar på olika föreningssidor och då stödja med pengar. Bara man ser till att det är en seriös organisation.

Jag hittade Svenska Djurambulansen som just nu är aktuella i TV3:s program Djurens hjältar. De jobbar utan lön för att ta ett djur i nöd till närmaste hjälp. Läs mer här om hur du kan hjälpa till då det kan hända dig en dag. Personen som behöver hjälp av Djurambulansen behöver inte betala något.

Tusentals hundar, katter och andra djur försvinner eller blir stulna varje år. Föreningen Hittadjur.se erbjuder gratis annonsering för dig som vill efterlysa din bästa vän. Där kan du även gå in och kika vad som försvunnit i ditt närområde. Kolla in mer här

När det handlar om djur och jag tänker framförallt på hundar så handlar det inte så mycket om pengar. Inom branschen hund så ligger det inga jättesummor som väntar på att tjänas. Jag har själv drivit ett hunddagis och jag vet vilket slit det är för inga slantar, man gör det för att man tycker det är kul. Passionen och kärleken till hundar driver många till att arbeta ideellt och några exempel på det är hundklubbar där instruktörer och all administration drivs av volontärer och ideella arbeten. Hundutställningar och tävlingar drivs till största delen av eldsjälar och alla evenemang kring hund är nästan alltid oavlönade personer.

Sedan finns det dom som gärna ställer upp och är jourhem till hund efter hund. De hundar som av en eller annan anledning hamnar på hundstall i väntan på en ny familj kan ibland få turen att komma ut i en jourfamilj. Dessa personer får ofta stå för mycket ur egen ficka och de får inga pengar av köpesumman i slutändan. De som i sin tur driver hundstallen tjänar heller inte några mängder så de ska också räknas in i denna skara.

HundRodellen arbetar helt ideellt och ger många hundar en ny chans. Läs gärna mer om dom här.

Animal Protection Network arbetar för att stoppa pälsindustrin för hund och katt och mycket annat. De jobbar också helt utan vinstintresse och kan verkligen kalla sig protectors.

Bli gärna stödmedlem i någon förening som du känner gör något för djur som ligger dig varmt om hjärtat. Det kan göra stor skillnad för någon som behöver hjälp. Dessvärre har jag sett en annan utveckling på volontär arbete där det gått åt fel håll. Människans självförverkligande har blivit så viktigt att det finns större organisationer som tar betalt för att ta emot volontärer. Jag kan se att poängen ligger i att vinsten går tillbaka till huvudsyftet exempelvis hundar som behöver vård, men inte i att tjäna pengar i rent vinstsyfte och spela på folks empati. När jag ville åka till Sydamerika för att arbeta inom en förening som patrullerade djungel och stepp för att rädda utsatta djur så skulle jag få betala mellan 10 000 - 20 000kr exkl flyg och logi. Då undrar jag hur mycket av mina pengar som går till djuren. Hur som helst så är det ingen bra utveckling då risken finns att färre anmäler sig till denna typ av arbete och jag tror att man växer som människa oavsett om man betalat för att hjälpa någon eller ej när man är på plats och gör skillnad.