Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 30 januari 2014

Vilka trivs nu?

Snön fortsätter att falla och den blir bara djupare och djupare. I morse hade jag svårt att ta mig ut med bilen, den ville bara slira i snömodden. Norton får hoppa fram och får in snö i täcket men rastningen är inga problem. Nu när det är djup snö överallt är hela staden en rastgård för honom. Inte för att han har svårt för det i vanliga fall, det är bara superlätt nu. Det blev vinter tillslut till alla polar hundars förtjusning.

Polar hundar kallas dom som är utformade för att leva i vinterklimat och samlingsnamnet för dessa är drag och slädhundar. Dom är framavlade för att transportera människor långa sträckor i extrem kyla. Det är dessa hundar som är mest lik vargen både till utseende och beteende.

Några av dessa raser är samojed, syberian husky, alaskan malamute och grönlandshund som alla är anpassade till kyla i form av dubbla pälslager. Denna typ av päls gör att de inte fryser i minusgrader och de är gärna ute långa stunder i snön. De hundar som faktiskt fortfarande arbetar framför släde sover ofta utomhus i  en grop den grävt själv i snön. Pälsen isolerar mot både värme och kyla och i hundens ansikte är ögonlock och läppar svarta för att fungera som solskydd och skydda mot reflektioner av snön. Under tassarna sitter lång päls som skyddar tår och trampdynor och öronen är fyllda med päls för att isolera.

Allt detta gör dessa hundar till riktiga ute djur och när jag är ute och går ser jag flera spetshundar som är superpigga och vill leka. Tyvärr är inte jag optimalt anpassad till vintern vilket gör att jag inte vill ha en släd och draghund men i övrigt så är det trevliga hundar som kräver en hel del motion och älskar sin flock och samarbete.

Nu vill jag ha vår och sol, det vill Norton också så vi kan vara ute hela dagarna :)