Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 8 januari 2014

Vargen

Vår fina varg, hundens stamfader och en naturlig del i faunan! Ja så är den för mig men långt ifrån för alla andra. Den infekterade rovdjurspolitiken fortsätter sin framfart och nu när riksdagen beslutat att halvera vargbeståndet är det värre än någonsin. Det talas högt och lågt om att EU kommer att sätta stopp för att Sverige går emot konventionen och jag kan bara hoppas att det blir snart. För vad vore vi utan vargen? Jag har under en längre tid försökt att sätta mig in i debatten men förstår inte hur argumenten håller för att skjuta av halva stammen. De som har djurhållning i den mån att den blir utsatt för vargangrepp får hjälp av staten med hägn, men de flesta vill inte ha det. Varför? För att det då inte finns någon anledning att skjuta varg? För varför skulle man annars tacka nej till ekonomisk hjälp och bättre säkerhet för djuren? Mina frågor är många men de är också obesvarade. Svenska rovdjursföreningen tycker att licensjakten saknar vetenskaplig bakgrund och att den är totalt onödig. Läs mer här

Jag läste en blogg om varg och hur det kan bli så att det i media blåses upp till enorma dimensioner när vargen varit i framfarten. När människor dör av annat vilt som vandrar i naturen, tex en krock med älg så blir det på sin höjd en liten notis i tidningen. Men när vargen dödat några får eller en jakthund så är det första sidan stoff. Varför är vargen så känslig att tala om. Statistik från Agria påvisar att 7 gånger så många jakthundar dör av trafiken än av en varg när de jagar i skogen. Ingen människa har dött av en vargattack sedan början av 1800-talet om man bortser från vargen i Kolmården hägnet 2012. Att bortse från det är självklart då dessa vargar inte lever naturligt och därför inte kan bedömas därefter.

Här kan du läsa om beslutet från Naturvårdsverket och mycket annat kring vargen. I februari 2014 kommer vargjakten att starta.