Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 17 januari 2014

Kluven i frågan

Det här med import av hitte hundar eller även kallade gatuhundar är en svår fråga för även om jag önskar rädda all världens hundar så finns det risker med att ta in hundar i Sverige från utlandet. Det finns en mängd sjukdomar som vi är förskonade ifrån som är plågsamma för hunden och som är dyra att vaccinera mot eller behandla. I många fall är dessa obotliga och kan visa sig först långt efter införseln.

Sjukdomar som kan följa med en importerad gatuhund är leishmanios, monocytär ehrlichios och babesios. Dessa sjukdomar sprids med den bruna hundfästingen som vi ännu inte har i Sverige men som vi ständigt löper en risk att få in. För det är inte säkert att hundarna är besiktigade innan utförsel från ursprungslandet då papper kan vara förfalskade.

Andra parasiter vi absolut inte vill ha är tungmask och hjärtmask men tyvärr finns det redan rapporterade fall som kommit till Sverige. Dessa är ofta dolda och svåra att upptäcka men kan leda till en smärtsam död för hunden. Statens veterinärmedicinska anstalt säger att dom vill framförallt inte få spridning på rabies och dvärgbandmask då båda dessa smittar till människa. Detta är bara några av sjukdomarna som vi är rädda för att få och andra risker med import är att det finns fall där hunden haft dessa sjukdomar i vila och som blossat upp när flytten mellan länder skett. Detta på grund av den stora påfrestningen och psykiska stressen som blir när djuret flyttas. Det har även rapporterats om alltför bristfälliga transportburar och förhållanden i dessa vid ankomst till Sverige. För att inte tala om förfalskade handlingar och veterinärintyg som påträffats och som blivit kostsamt för den nya ägaren.

Vill man på något sätt hjälpa hittehundar eller gatuhundar så kan alternativet hjälp på plats vara bra. Det finns mängder med seriösa organisationer som vill hjälpa och förebygga på plats i landet. I Rumänien, Grekland och Spanien bland annat finns det organisationer som arbetar med just detta.

Vill du veta mer om detta så kan du gå in på följande länkar:

Jordbruksverket om adoption

SVA om gatuhundar

Vi får inte glömma alla fantastiska hundar som vi har i Sverige som behöver ett nytt hem :)