Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 23 januari 2014

En vän med molosser på huvet

En god vän till mig har ett gäng molosser hemma. En moloss är en typ av hund och där räknas bland andra
mastiffer, doggar, sennenhundar och bergshundar och andra tyngre raser. Det är troligt att dessa togs fram redan för 8000 år sedan i området Molossia i Sydöstra Europa och sedan exporterades till Asien och Tibet men kom upp sig i popularitet genom Alexander den store som föll för hundtypen och tog med sig några hem.

Det finns även de som hävdar att dessa härstammar från Storbritannien och de skogsvaktare som arbetade med hund. 

Hur som helst så har min vän ett gäng molosser av olika raser (vilket inte är jättevanligt by the way) men jag smälte lite extra när han tog med sig och visade upp den senaste stjärnan i familjen.
Hon är av rasen bullmastiff och hälsade på mig på jobbet. Försiktigt nosade hon sig fram med en liten svansviftning för att sedan gå och lägga sig vid husses fötter. Där stannade hon under hela besöket. Helt bedårande valp som kommer att växa upp till en bjässe. Men hon kommer inte vara störst på gården, det finns större hundar där som ska lära henne allt dom kan.

Bullmastiff är en snäll hund som med charm och kraftfullhet imponerar på de flesta. De kallas ofta för "bulle" mellan rasfolket. De är vakthundar som vet vad som ska göras och när men de stressar verkligen inte i onödan. De ligger gärna och slappar till det blir allvar och de reagerar då blixtsnabbt så dessa hundar härjar inte i förebyggande syfte.

Många som äger en bulle märker inte att hunden är så stor som den är eftersom den är så otroligt följsam, smidig och lyhörd.

Min vän berättar att han märker att hans hund behöver stärka sitt självförtroende lite och ska därför träna henne att ta för sig utan stöd av de andra vuxna hundarna. Det ska bli jättespännande att träffa henne igen när hon blivit lite större.... så att säga ;)

Är du nyfiken på att veta mer om rasen så kan du läsa mer här.

Det man ska tänka på innan man skaffar en hund av denna ras är att de är stora och tunga och de är gjorda för att vakta. Därför behöver man ha lite kunskap om hur man som ägare bemöter detta när hunden blir könsmogen. Men om man gör det rätt så har man tillbaka en riktigt bra följeslagare och vän.