Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 23 november 2013

Kennelhosta

I år är det ovanligt många fall av hundar som lider av kennelhosta.Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund. Sjukdomen är ganska vanlig i Sverige. Typiska symtom på kennelhosta är akut insättande hostattacker.

Hundar smittas främst av kennelhosta av nos till nos kontakt med en redan smittad hund. Det kan också smitta via vattenskålar och leksaker som byter hundmun. Det är vanligast att hundar smittas på hunddagis eller på hundtävlingar och utställningar. Hundar som haft kennnelhosta kan få detta igen. En hund som har kennelhosta bör inte träffa andra hundar under tiden som den är sjuk.

De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden. Det är också lämpligt att kontrollera temperaturen på hunden åtminstone dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör kontakt tas med veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

Numer kan man vaccinera hunden mot kennelhosta hos sin veterinär och detta är  både enkelt och relativt billigt.