Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 12 november 2013

Hund tandborstning

Matte och husse är ofta helt omedvetna om att hunden lider av dålig munhälsa, vilket hälften av alla hundar gör. Tänderna används inte på samma sätt som det var tänkt på från början med gnagandet på skelett och slitandet i senor och brosk. Den här ytan som bildas på tänderna under dagen kallas för plack. Det är den vi borstar bort när vi borstar tänderna och det är en hinna av bakterier. Hundar får också den här hinnan men som alltför sällan borstas bort och då kan hunden få smärtsamma sjukdomar såsom tandsten, tandköttsinflammation eller tandlossning.

Placket börjar med att skapa en rödaktig rand vid tandköttskanten och det kallas för gingvit och vissa av dessa bakterier kan skapa rejäla problem med nedbrytning av vävnaden. För att förebygga att detta sker ska vi borsta tänderna på hunden, helst varje dag. Det finns speciella borstar anpassade för hundar men jag använder en vanlig mjuk tandborste till Norton och det går alldeles utmärkt. Likaså är det med tandkräm, det finns flera olika sorter med goda smaker så att hunden ska tycka det är smaskigt. Jag borstar Nortons tänder en gång i veckan och det gör stor skillnad på munhälsan. Börja du också med att ta en titt in i din hunds mun!