Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 7 november 2013

Den starka flocken

Hundar är sociala djur som lever i flock och ensamhet kan vara jobbigt för många hundar. Det är viktigt att vi börjar träna ensamhet tidigt och i väldigt korta stunder för att inte göra hunden orolig. Flocken för en hund betyder trygghet, det är en naturlig del av hundens liv. Med flocken jagar man, leker, vårdar och skyddar och den gör så att individerna känner samhörighet. Det är tack vare hundens starka flockkänsla som vi uppskattar den så mycket som sällskap till oss. En hund som inte får vara delaktig i familjen (flocken) och känna samhörighet i aktiviteterna kan lätt bli olycklig då det inte är naturligt att bli utestängd från de övriga. När vi ensamhetstränar våra valpar ska de bara lämnas väldigt korta stunder, unghundar kan lämnas en timma eller två och när den är vuxen ska den inte vara ensam i mer än sex timmar.

Närheten till flocken betyder också närheten till människan. När hunden vill känna samhörighet med sin ägare tar den kroppskontakt och den bör bli uppmärksammad då. Detta stärker de emotionella banden och gör relationen mellan hund och människa stark. Naturligtvis menar jag inte att hunden alltid ska få uppmärksamhet om den blir uppspelt och alltför krävande av det. Det jag menar är att man inte ska neka hunden den närhet som är naturlig för den.

Om du vill stärka banden i din flock är massage jättebra, den ger en lugnande kroppskontakt och sänker hundens blodtryck. Kontaktövningar är också bra att för öka samarbetet mellan er.  Ta hand om flocken och ge hunden närhet :)