Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 8 september 2013

Från skk

Då och då kollar jag på skk:s hemsida även om vi får tidningen hundsport direkt i lådan. De har blivit bra på att uppdatera sin hemsida med nyheter och annat som kan vara bra att veta. De har en liten kampanj där de efterlyser bilder från läsare på svenska hundraser. De vill lyfta fram våra raser för att de minskar i antal och för att bevara dessa så behövs fler antal i genbankerrna.

Läs mer här

I den tryckta upplagan som damp ner häromdagen skriver de en artikel om att skk och Agria har startat en forskningsgrupp kring brakycefala raser, alltså de med kort skalle och platt nos. Exempel på raser som har detta är boxer, bulldogg, mops och shi-tzu.  De beskriver det "brakycefala syndromet " som är följande hälsoproblem: andningsbesvär, värmekänslighet, förlossningsproblem och ögonproblem.

Skk har tidigare tagit fram en dvd till domare som dömer dessa raser och där visar man andningsbesvär och vad det innebär för hunden. Syftet är att öka kunskapen om detta problem och skapa en bättre framtid för hunden.

Det har även visat sig att dessa hundar har en ökad risk för att utveckla hjärntumörer som nästan alltid leder till döden. Mer om detta och hur forskningen ser ut och vad de kommit fram till finns att läsa i Hundsport. Det känns väldigt bra att detta belyses och det borde komma fram mer information kring detta problem. Jag tror inte att den vanliga hundägaren medvetet och villigt köper på sig en hund som kommer att kosta skjortan i veterinärvård och har ett lidande genom livet.